de zelfbouwer

Variaties op het thema 'FlevoBike'.

english version
door Erik Wannee.

Inhoud:

Homepagina van mijn ligfiets-site

Inleiding: Hoe ik 'aan de ligfiets' kwam.

terug naar begin
Toen ik op de middelbare school zat, werd ik door advertenties in de plaatselijke krant ge-attendeerd op het fenomeen 'ligfiets'. Een plaatselijke fietsenmaker maakte er reklame mee. Niet lang erna verscheen een artikel in het tijdschrift 'KIJK' (december 1980, pag. 18-21) over HPV's (Human Powered Vehicles oftewel mens-aangedreven voertuigen) en de IHPVA. Mijn belangstelling was gewekt.
In die tijd was de ligfietswereld nog simpel en eenvoudig. Er was in Nederland nog maar één type ligfiets van één merk, nl. de Roulandt:

Roulandt-fiets

Tegenwoordig wordt de Roulandt niet meer als een echte ligfiets gezien maar eerder als een zitfiets, omdat de houding erg rechtop is.
Deze fiets zat nog vol 'kinderziekten' en ontwerpfouten: Het was een echte pionier. Uiteindelijk werd de produktie rond 1988 gestopt.

Ik kocht nog niet meteen mijn eerste ligfiets, want de financiën ontbraken, en ik had nog een goede fiets. Maar toen in 1990 mijn oude studentenfiets het begaf, was ik nog steeds vast van plan om met een ligfiets verder te gaan. Roulandt was inmiddels ter ziele gegaan, en er waren op dat moment drie Nederlandse merken: M5, FlevoBike en Jouta (opgeheven in 1993).
Na wat vergelijken van de drie typen, vond ik de Flevobike Bike en de Flevobike Trike met hun grappige besturing waarmee je met losse handen kon rijden (zie foto),
auteur op zijn Flevo met hun voorwielaandrijving, met hun mogelijkheid om ze in een handomdraai in tweeën te delen, en hun ombouwbaarheid van bike naar trike en omgekeerd, maar vooral met hun comfortabele vóór- en achtervering, de aantrekkelijkste optie. Ik besloot te beginnen met de trike (wat makkelijker te leren rijden en meer bagage-mogelijkheden), en er later een bike-achterstuk bij te kopen.

Flevo-Bike Flevo-Trike

Het werd dus uiteindelijk een trike van FlevoBike.

(om verder te lezen: Klik op de pijl rechts onder.)
Erik Wannee / last update: '02-10-29 naar volgende pagina